Perzeidi – Meteorski pljusak u kolovozu koji oduševljava

Perzeidi su dobrom dijelu astronoma, pa i astronoma-amatera, meteorski pljusak koji se uvijek veže u sredinu kolovoza. Tople i često vedre kolovoške noći, predstavljaju idealnu kulisu spektakularnoj pojavi Perzeida – meteorskog pljuska koji gotovo nikada ne iznevjeri.

Što su Perzeidi?

Perzeidi su jedan od najpoznatijih meteorskih pljuskova. Ukratko, kada čestice prašine brzo ulaze u Zemljinu atmosferu, one se zagriju i bliješte i sa Zemlje možemo vidjeti svjetlosni trag – meteor. U narodu se često koristi izraz i zvijezde padalice ili zvijezde repatice, no pojava meteora nema veze sa zvijezdama – barem ne direktne.

Ono s čim ima veze jesu kometi. Kada se tijekom svoje orbite oko Sunca kometi počnu približavati samom Suncu, njihova temperatura počinje rasti i često razvijaju “rep” iza sebe. On je sastavljen od različitih komadića prašine, leda i niza drugih tvari. Te čestice ostaju iza kometa i lebde u prostranstvima našeg Sunčevog sustava. Međutim, ponekada Zemlja (ali i drugi planeti i mjeseci) tijekom svoje revolucije oko Sunca ulete u takav “oblak” i tada veliki broj tih čestica ulijeće u našu atmosferu.

U slučaju Perzeida riječ je o ostatcima iza kometa Swift-Tuttle koji u svojoj vrlo izduženoj orbiti oko Sunca obilazi svake 133 godine. Ponovno će ga, čak s običnim dalekozorima, moći promatrati naši potomci 2126. godine. Međutim, predstavu koju nam je ovaj komet priredio možemo promatrati svakoga ljeta.

Čestice, meteoriti, se u Zemljinu atmosferu zalijeću pri brzini i do 58km/sec – što znači da udaljenost od Zagreba do Splita prijeđu za manje od 5 sekundi. Jasno, pri tako golemim brzinama dolazi do usijanja zbog trenja s gušćom atmosferom, čestice izgaraju na visinama od oko 80 kilometara od površine Zemlje, a nama omogućuju pravu poslasticu.

Fotografija duge ekspozicije od 1 sat na kojoj se vide tri meteora. Dvije isprekidane linije u donjem dijelu fotografije su tragovi svjetala zrakoplova. Fotografija je snimljena korištenjem isključivo iPhone 5S uređaja. Autor: Vibor Cipan

Fotografija duge ekspozicije od 1 sat (13.8.2015.) na kojoj se vide tri meteora. Dvije isprekidane linije u donjem dijelu fotografije su tragovi svjetala zrakoplova. Fotografija je snimljena korištenjem isključivo iPhone 5S uređaja. Lokacija: Končanica kod Daruvara, Hrvatska. Autor: Vibor Cipan

Perzeidi nose svoj naziv zahvaljujući zviježđu Perzeja koje se nalazi na sjevernom – sjeveroistočnom nebu već od prvih sati noći. Radijant meteorskog pljuska (meteorskog roja) se nalazi u samom zviježđu Perzeja. Sam radijant je točka iz koje se čini da prividnu potječu meteori. To ne znači da morate gledati samo prema Perzeju kako bi ih dobro vidjeli – načelno – vidjet ćete ih po cijelom nebu.

Kako promatrati Perzeide?

Ovog se ljeta vrhunac Perzeida očekuje u noći s 12. na 13. kolovoza – iako ih možete vidjeti od sredine srpnja pa sve do 24. kolovoza. Odaberite mjesto koje je udaljeno od grada i izvora svjetlosnog onečišćenja – svjetlost gradova, ulične rasvjete i sličnih izvora može umanjiti broj viđenih meteora i do 10 puta. Ako možete pobjeći negdje na selo ili na udaljene otoke, imat ćete idealne uvjete. Dalekozor ili teleskop nisu potrebni – dapače – s njima nećete postići ništa bolji učinak nego koji bi imali gledajući golim okom. Štoviše, s dalekozorom ili teleskopom si poprilično sužavate vidno polje, a time i vjerojatnost da ćete ugledati meteore.

Perzeidi - meteorski pljusak i položaj radijanta (ishodišne točke). (Izvor: Armagh Observatory)

Perzeidi – meteorski pljusak i položaj radijanta (ishodišne točke). Klikom na sliku možete vidjeti veću zvjezdanu kartu. (Izvor: Armagh Observatory)

Kada izađete, pustite oči da vam se naviknu na tamu i ubrzo ćete moći vidjeti brojne zvijezde pa čak i Mliječni put. Pišući ovo, pretpostavljam da imate priliku promatrati u uvjetima vedrog vremena i daleko od izvora svjetlosnog onečišćenja. Okrenite se prema sjeveru ili sjeveroistoku i čekajte. Vrhunac samog roja se očekuje oko 2 sata ujutro (13.8.), a ukupan broj vidljivih meteora bi mogao dosezati i do 100 na sat. Izostanak Mjeseca (već 14.8. će biti mladi Mjesec) i s njim povezane Mjesečine, će opažanje Perzeida učiniti drastično lakšim.

Ako želite pogledati i edukativni video koji je priredila NASA o Perzeidima, evo ga dolje :)

Možda će vas zanimati...

Komentirajte