Što je to plavi Mjesec?

Ako ste ovih dana popratili naslove po hrvatskim (ali i stranim) portalima, vjerojatno niste mogli propustiti najave kako ćemo danas, u petak, vidjeti “plavi Mjesec“. Nemali broj portala je objavio kako će naš Mjesec zaista poprimiti plavu boju. Iako su slučajevi kada Mjesec prividno poprimi drugu boju (pa i plavičastu) mogući i to u slučajevima velikih požara ili vulkanskih erupcija (atmosfera je tada puna čestica na kojima se svjetlost dodatno reflektira i može stvarati raznolike boje) – ovog petka nešto takvo nećemo doživjeti. Osim ako ne doživimo i neku snažnu erupciju vulkana koji će izbaciti veliku količinu čestica malo većih od valne duljine crvene svjetlosti (oko 0,7 mikrometara)- uz izostanak čestica drugih veličina. O samom fiziklanom mehanizmu ove pojave ćemo nekom drugom prilikom.

Puni Mjesec / Plavi Mjesec (Izvor: NASA)

Puni Mjesec / Plavi Mjesec (Izvor: NASA)

Što je onda plavi Mjesec?

Plavi Mjesec je, jednostavno govoreći, izraz za pojavu punog Mjeseca 2. put u istom kalendarskom mjesecu. S obzirom da mjesec oko Zemlje obiđe jednom u 29,53 dana (prosječan lunarni ciklus), a u godini imamo 365,24 dana – ispada kako imamo 12,368 lunarnih ciklusa u jednoj godini. Naš, Gregorijanski kalendar, ima 12 mjeseci i generalno govoreći jedan mjesec ima jednu pojavu mjesečevih faza. S obzirom da jedna godina u prosjeku ima oko 11 dana “viška” – naime 12 lunarnih ciklusa traje oko 354.5 dana – dakle, 10-11 dana manje od cijele godine. Kroz nekoliko godina ovi se dani akumuliraju pa se onda svake 2 do 3 godine dogodi da u istom kalendarskom mjesecu vidimo pun Mjesec po dva puta.

Pojava jest rijetka, ali ni po čemu toliko fascinantna poput pomrčina Sunca ili čak istog tog Mjeseca. Međutim, ono što vou pojavu čini dosta razvikanom je njezin naziv u medijima – “plavi Mjesec”. Zanimljivo je da Google za pretragu “once ina blue moon” daje vrijednost frekvencije u Hertzima. Dakle, frekvencija događaja koji se događa jednom za plavog mjeseca je 11,6699016 nHz. Da, riječ je o nanohertzima :)

Porijeklo izraza “plavu Mjesec”

Sam izraz “plavi Mjesec” i nije toliko uobičajen u hrvatskom govornom području, a njegova pojavnost je gotovo uvijek vezana uz prenošenje iz stranih medija, poglavito onih s engleskim predznakom. Još u 16. stoljeću se u prijepiskama pojavljuje taj izraz u sklopu kritike Katoličkoj crkvi. Međutim, u novije je vrijeme taj izraz više vezan uz označavanje nečega što se pojavljuje vrlo rijetko – “once in a blue moon”.

I za kraj, NASA-in video o tome što je plavi Mjesec – iako – imajte na umu – video se odnosi na pojavu plavog Mjeseca u 2012. godini.

Možda će vas zanimati...

Komentirajte