Život u svemiru: Stephen Hawking podržao veliku inicijativu potrage

Profesor Stephen Hawking je pokrenuo novu inicijativu s ciljem dobivanja konačne potvrde i odgovora na pitanje “Postoji li život u svemiru osim na Zemlji? Ovaj pothvat je najambiciozniji do sada i ujedno vrlo dobro financiran. Proračun projekta koji bi trajao 10 godina je 100 milijuna američkih dolara.

Promatrat će se i osluškivati površinu neba gotovo 10 puta veću od prethodnih sličnih inicijativa. Financiranje će osigurati milijarder Yuri Milner kroz ekipu Breakthrough Initiativesa. Ovaj je projekt bez presedana – zahvaljujući izdašnom financiranju postići će se impozantna preciznost uređaja i njihova osjetljivost.

Život u svemiru: Potraga bez presedana

Očekuje se da će projekt slušati okoline od milijun zvijezda najbližih Zemlji. Dodatno, skenirat će i samo središte naše galaksije i cijelu galaktičku ravninu. Osim našeg Mliječnog puta, slušat ćemo i tražiti signale iz obližnjih 100 galaksija. Radio-teleskopi koji će se koristiti su izuzetno osjetljivi na udaljene signale – čak i one niske ili srednje snage.

Koristit će se dva snažna teleskopa – 100-metarski Robert C. Byrd Green Bank Telescope u West Virginiji,  (“Green Bank Telescope”) i 64-metarski Parkes Telescope u New South Walesu, Australija. Ali niti ovo nije sve – u tandemu s radio-potragom, koristit će se i Automated Planet Finder Telescope na Lick Observatory u Kaliforniji – ovaj će se teleskop baviti potragom za optičkim laserskim signalima

Robert C. Byrd Green Bank Telescope

Robert C. Byrd Green Bank Telescope. (Izvor: NRAO/AUI)

Fascinantan je prikaz mogućnosti ovih teleskopa:

Ako se vanzemaljska civilizacija nalazi u okolici neke od 1000 najbližih zvijezda i ako odašilju signal prema nama snagom koja je usporediva snazi zrakoplovnog radara – moći ćemo ih detektirati. Ako odašilju iz samog središta naše galaksije koristeći 12 puta jaču radarsku snagu od one koju mi koristimo za ispitivanja našeg Sunčevog sustava – moći ćemo ih detektirati. I, gotovo nevjerojatno – potraga za optičkim signalima, ukoliko bi oni dolazili iz neke od nama najbližih zvijezda, bi mogla uloviti takav laserski signal snage od svega 100 watta – usporedivo sa snagom kućanskih žarulja.

Hawking je izjavio:

Negdje u svemiru, možda, inteligentan promatrač  promatra svjetla s našeg planeta svjestan njihovog značenja. Ili naša svjetla lutaju kroz beživotan svemir javljajući kako ovdje, na jednoj stijeni, Svemir doživljava samootkrivanje. U svakom slučaju nema većeg pitanja. Vrijeme da se predamo pronalaženju odgovora na pitanje: “Postoji li život u svemiru?”

Živi smo. Inteligentni smo. Moramo znati!

Otvorena znanost, otvoreni izvori podataka

Ovaj će projekt generirati goleme količine podataka. Svi će podaci biti otvoreni i dostupni javnosti, a ovo bi moglo predstavljati i najveću količinu znanstvenih podataka ikad učinjenu dostupnoj široj publici. The Breakthrough Listen tim će koristiti i razviti najsnažniji softver za prebiranje i pretraživanje po ovoj golemoj količini podataka. Sav će softver i hardver biti dostupan i kompatibilan s postojećim teleskopima širom svijeta kako bi se i oni mogli uključiti u potragu

Očekuje nas zaista izuzetno uzbudljiva potraga za mogućim vanzemaljskom inteligencijom i dobivanje odgovora na pitanje: Postoji li život u svemiru?

Možda će vas zanimati...

Komentirajte