Znanost danas: Vijesti iz znanosti i znanstveni portal

Znanost danas je novi znanstveni portal na hrvatskoj medijskoj sceni. Autor ovih redaka je prije više godina pokrenuo portal koji je pod nevješto skovanim imenom CroEOS.net objavljivao vijesti iz znanosti, uglavnom astronomije, fizike, tehnologije – a posebna je pozornost pridavana praćenju aktualnih događanja poput pojedinih svemirskih misija (Cassini-Huygens) ili praćenja značajnih prirodnih pojava – poput uragana Katrina.

Danas, godina nakon ovog prvog portala, okupili smo mali tim entuzijasta čija je želja za edukacijom i pisanju o znanosti i znanstvenim temama dala krila pokretanju novog znanstvenog portala.

Što Znanost danas jeste? Kakve vijesti iz znanosti ćemo objavljivati?

Ideja je pisati i objavljivati sadržaj koji ima značajnu vrijednost. To znači da na Znanostdanas.com nećete baš svaki dan čitati desetke novih članaka koji su napisani tek toliko da se stekne privid o objavjivanju velike količine vijesti iz znanosti. Naš je fokus kvaliteta sadržaja, a ne njegova brojnost. Osim objave vijesti iz znanosti, objavljivat ćemo i opširnije, tematske članke koji će pokrivati neke od ključnih tema ili znanstvenih koncepata, svemirskih misija pa čak i biografija istaknutih znanstvenika.

Slušat ćemo i vaše sugestije, ideje i kritike – na kraju krajeva, ovaj je portal i nastao zbog vas. Imajte na umu da je projekt “Znanost danas” potpuno volonterski i entuzijazmom vođen projekt. Nemamo i ne tražimo trajne izvore financiranja, a vjerujemo da ćemo troškove web hostinga i produkcije sadržaja pokrivati preko oglasa.

Nastojat ćemo i reagirati na netočne ili neprecizne napise u medijima. Brojni domaći, ali i inozemni portali, pod svaku cijenu objavljuju sadržaj koji često nema nikakve znanstvene osnove. Tako smo nedavno mogli čitati o “nevjerojatnoj situaciji u kojoj su dvije osobe otkrile da imaju isti bankovni PIN” – Večernji list je u međuvremenu taj članak uklonio. U Jutarnjem listu smo mogli svjedočiti i novinarskom miješanju pojmova Maldiva i Falklandskog otočja. Posebno je zabavno kako se novinar ismijava Jadroliniji dok sam čini jednako veliku grešku.

Nadamo se da ćemo ispuniti vaša očekivanja, da ćemo zajedno otkrivati i učiti te se uvijek i iznova radovati svemu onome što znanost pruža.

Čitamo se!

 

Možda će vas zanimati...

Komentirajte